Studencki cydr

jak zrobic studencki cydr 7% Studencki cydr, czyli jak zrobić domowej roboty alkohol ok 7%. W zależności ile chcemy wyprodukować naszego cydru zmieni się lista zakupów, dlatego też pokażę wam jak zrobić alkohol dla dwóch butelek 5L.

Lista zakupów:

- butelki 5 litrowe z wodą - x2
- rurki do fermentacji wina (plastikowe lub szklane) - x2
- korki gumowe do rurek (do butli od wina) - x2
- sok jabłkowy RIVIVA 1L (100% sok) - x8
- aktywne, suszone drożdże winiarskie (do win białych lub uniwersalne) - x1
- cukier - 0.5 kg,
- cienką rurka do przelewania gotowego cydru,
- puste szklane butelki z nakrętką (najlepiej po wódce
- parę imprezek i na pewno jakieś się uzbierają. W końcu mamy na to 3 tygodnie).

drozdze do wina korek i rurka do fermentacji Co do zakupów to najlepiej wybrać się do biedronki. Tam dostaniemy soki RIVIVA, cukier i butelki 5L. Jeśli ktoś posiada w domu butle do wina jak najbardziej może ich użyć (cydr będzie miał lepszy smak).

Rurki do fermentacji, korki i drożdże polecam kupić w sklepach Społem 1001 drobiazgów. Rurki możecie kupić plastikowe lub szklane. Ja gdy kupowałem szklane, to do sklepu latałem 3 razy bo mi się zbiły. Są bardzo delikatne. Co do korków to musicie kupić takie by pasowały do butelki. Ja kupiłem takie jak widać na zdjęciu wyżej (idealnie pasują do butelek 5L wody "Oaza" z biedronki). Drożdże najlepiej kupić AKTYWNE, uniwersalne, do win białych lub do win musujących.

Produkcja:

No to zaczynamy :D

Gdy mamy już wszystko z listy zakupów, przystępujemy do produkcji. Po pierwsze pozbywamy się wody z baniaków (można kupić wodę wcześniej i po prostu wypić). Ok, butelki gotowe. Teraz trzeba rozrobić drożdże. Robimy to tak jak jest opisane to na opakowaniu. Ja dzielę drożdże z torebki na pół i wsypuje do 2 szklanek. następnie otwieram 2 soki i z każdy wlewam do osobnej szklanki. Dodaje (na 4L soku) 4 łyżeczki cukru. Po czym mieszam i zostawiam na godzinkę.

Po godzinie wlewam każdą szklankę do osobnej butelki, a następnie wlewam sok, tak by w każdej butli było 4L soku. Zakręcamy butle i mieszamy.

Teraz czas na założenie korka. Musimy upewnić się, że mocno go wcisnęliśmy by nie było luzu. Wkładamy rurkę i wlewamy do połowy rurki wody. Jak wlejemy za dużo to po prostu trochę się wyleje i będzie trzeba troszkę dolać.

Cały wywar naszego cydru jest już gotowy. Zostawiamy go w pokoju, za łóżkiem, pod biurkiem lub w innym ciepłym miejscu, gdzie nie będzie świeciło słońce, bezpośrednio na butelki. Taki wywar zostawiamy i nie ruszamy przez 3 tygodnie. W tym czasie drożdże będą sobie pracować (zaczną po 24h maksymalnie) i jeśli ktoś nie lubi jak zegarek na ścianie robi tik-tak to ma problem xD

Domowy cydr
Po 3 tygodniach, czas na przelewanie cydru. Ale zanim to nadejdzie delikatnie zamieszaj butelką, bo pewnie jak zauważyliście  ściankach jest sporo osadu (miedzy innymi dlatego powinno się robić w szklanych baniakach, ale student nie marudzi ^^ ). Po wymieszaniu czekamy jeszcze 24h, aż osad opadnie.

No to przechodzimy do przelewania. Na początku przygotowujemy sobie butelki. Jeśli ktoś chce cydr musujący dodaje 2 łyżeczki cukru na 0.5L butelkę (polecam musujący), a jeśli nie to nie dodajecie nic. Powiedzmy, że wszyscy chcą musujący xD Następnie do naszej butelki ze zrobionym cydrem wkładamy delikatnie rurkę, tak by się nie wymieszało (jeśli zrobimy ze wywar będzie znowu mętny należy odczekać kolejne 24h, aby osad opadł). Cydr stawiamy na stole, a puste butelki na podłodze. Zasysamy rurkę i napełniamy butelki. Staramy się by z rurki cały czas leciał cydr, bo jeśli przerwiemy to się wszystko wymiesza. Po opróżnieniu całej butli (resztkę zostawiamy bo jest tam sam osad) zakręcamy butelki, mieszamy, odkręcamy by wyleciał gaz, zakręcamy i odkładamy.

Teraz nasz cydr musi się klarować. Musi dojrzewać przez kolejne 3-4 tygodnie. Im dłużej będzie nie wypity, tym będzie słodszy. Jeśli ktoś lubi kwaśne żelki, to może spróbować po ok 1-2 tygodniach (na prawde wykrzywia xD ). Koszt za butelke 0,5L wychodzi mniej wiecej 1,70 zł, nie licząc kosztów rurek, korków i rurki do przelewania, ponieważ raz kupimy, a potem nie musimy. Koszt obejmuje tylko drożdże i soki.

Jeśli macie jakieś pytania piszcie w komentarzach. Postaram się na nie odpowiedzieć jak najszybciej ^^

cydr po studencku cydr ala squiddy